tisdag, mars 29, 2011

Ett tungt besked

Det är Zeke här. Jag har något mycket tråkigt att berätta. Jag har utvecklat den mycket allvarliga hjärtmuskelsjukdomen HCM (Hypertrofisk kardiomyopati)
Men låt matte ta det från början..

Det hela började egentligen redan i slutet på januari när alla katterna var på sin årliga vaccination. Som vanligt lyssnade även veterinären på alla katternas hjärtan. Han nämnde då att han tyckte att Zekes andning lät något ansträngd men att vi bara skulle ha lite koll på det "då det säkert inte var någonting allvarligt".
Så vi tänkte inte så mycket på det.. förrän för ca 4 veckor sedan då även vi kunde se att Zeke faktiskt verkade ha lite svårt att andas.

Matte ringde SNABBT djurkliniken Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och bokade tid för undersökning..
Vi var inte så jätte oroliga för Zeke verkade både pigg och glad trots att han kanske varit lite mindre social den senaste tiden.. Kanske han hade fått någon infektion? Därför fick matte en smärre chock då hon fick reda på att Zeke hade hjärtsvikt! Han hade vätska både runt om och i lungorna och fick stanna kvar på Blå Stjärnan för intensivvårdsbehandling i två dygn med syrgas och vätskedrivande sprutor. Matte var totalt förstörd.. Hennes älskling hade fått HCM!

Men det var ändå så UNDERBART när vi fick veta att Zeke skulle få komma hem! Att vi skulle få pussa på de godaste öronen i hela världen och hålla honom i våra armar igen!
Vi visste att medelåldern för en katt som haft hjärtsvikt var 6 månader men vi hoppades innerligt att han skulle vara ett undantag och att medicineringen skulle få honom symptomfri. Men på återbesöket en vecka senare var han sämre. De vätskedrivande tabletterna hade inte gett den respons som man hade hoppats på och vätskan i lungorna hade börjat öka så Zeke fick åka hem med ÖKAD medicinering..

Nu i torsdags kväll började hans andning återigen försämras. Han fick läggas in på Blå Stjärnan igen, denna gången i fyra dygn..

I Söndags fick han komma hem med MAXIMAL dosering av den vätskedrivande medicinen. Och detta är tyvärr sista chansen. Om inte detta ger resultat så finns det inte så mycket mer att göra i och med att Zekes njurvärden redan blivit förhöjda.. :smile:

Detta är fruktansvärt tungt men vi försöker fokusera på att Zeke mår bra och andas lugnt i nuläget och vi måste njuta av honom den tiden som är kvar..
Kommer bli så hemskt tomt den dagen han inte finns hos oss mer och den dagen kommer våra hjärtan vara i total sorg.. Zeke är otroligt speciell katt.. Men vi får ta en dag i taget och inte tappa hoppet!

TACK alla ni som tänker på oss! Vet att ni är många där ute! :smile:
Skall försöka uppdatera er om Zekes tillstånd framöver..


Älskade Zeke ca. 2 månader sedan..

15 kommentarer:

 1. Ett chockartat besked för matte att ta emot, när man är helt oförberedd, det förstår vi. Nu hoppas vi så innerligt att medicinen lindrar Zekes symptom! Måtte er gemensamma tillvaro bli glad och ljus kommande tiden. *håller tassarna* Kurr och burr.

  SvaraRadera
 2. Nämen älskade lilla gubben! Vi håller alla tummar och tassar här att du repar dig snarast. Massor med nosgos från Zammy, Mille med matte till Zeke och styrkekramar till matte

  SvaraRadera
 3. Lilla gubben då. Lider med er. Zeke du är ju en så ljuvlig katt. Hoppas så medicinen fungerar.

  Tänker på er.
  Nosgos

  SvaraRadera
 4. Tänker dagligen på er <3 och hoppas hoppas att ni får ytterligare tid tillsammans! Jag arbetar med patienter med denna sjukdom och visst kan det till och med fungera väldigt bra med rätt medicinering!
  Vi håller alla tummar o tassar för er <3
  Stora kramen från Uppsala

  SvaraRadera
 5. HEI, DETTE VAR TRIST Å LESE :O( STAKKARS NYDELIGE ZEKE & DERE SOM ELSKER HAN. JEG FØLER VIRKELIG MED DERE. RAGDOLLEN MIN ZEZAR MÅTTE FÅ SOVNE INN FOR 1.ÅR SIDEN P.G.A HAN HADDE HCM.DET VAR EN UTROLIG TRIST TID, OG SAVNET ETTER HAN ER FORSATT STORT.. MASSE LYKKE TIL KLEMMER

  SvaraRadera
 6. Nej fy så hemskt. Vi har ju följt er rätt länge nu och känner ju liksom er kissar. Detta var verkligen sorgliga nyheter. Vi vet inte vad mer vi kan säga, allt känns så futtigt.

  SvaraRadera
 7. *Tårar* Vi skickar er alla Styrkekramar, vi tänker på Zeke....Tur att han bor i det bästaste hemmet där han får mycket kärlek <3
  Kram Maria & co

  SvaraRadera
 8. Stackars Zeke, förstår vad ni går igenom. Så tråkigt med alla dessa sjukdomar våra pälsbollar får. Ta hand om varandra och orka stå ut så länge det bara går. Mina tankar går till er.

  Bascos matte

  SvaraRadera
 9. Ush vad fruktansvärt!
  Jag förstår hur mycket er matte måste lida. HCM är väldigt vanligt även bland sibiriska katter och något jag själv oroar mig för.
  Vi tänker på er allihopa och hoppas att snyggingen Zeke kommer bli bättre, han verkar iaf ha världens goaste familj som tar hand om honom!

  SvaraRadera
 10. Så hemskt :(
  Stackare *Kramar om * matte & ger goe Zeke försiktiga NosPûssar & håller tassarna här.....

  SvaraRadera
 11. Åh neeej :( Vi håller alla tummar och tassar vi har för att lilla gubben blir bättre snart.. <3

  SvaraRadera
 12. Jag förstår precis hur du känner dig, och vilken chock HCM-diagnosen blev. Min katt Conny har haft HCM sedan han var liten (är idag 4 år) och jag medicinerar honom dagligen med Tenormin, Fortekor Vet och Trombyl för att köpa honom lite tid. Varje scanning (höst och vår) bär jag ångesten i halsgropen... hur pass illa ser det ut denna gång? Och att Zeke har problem med andningen samt behöver urindrivande är oroväckande... men jag vill ändå ge dig en strimma av hopp, för Conny har som sagt levt i fyra år nu och jag känner andra katter med HCM som har överlevt sina "dödsdomar" i åratal, så det ni går igenom behöver inte vara slutstriden. En HCM-katt kan dö precis när som helst, oftast av en blodpropp i hjärtat, och då går det fort... katten hinner aldrig märka något. Men för oss mattar/hussar är det förstås en fasansfull tanke att veta att man en dag kommer att finna sin pälskling död någonstans i huset. Så mitt råd är: satsa på kvalitet snarare än kvalitet! Tänk inte för myckt på framtiden, utan njut av varandra nu och låt var stund vara sin egen. Ös kärlek över Zeke, men låt honom få leva sitt vanliga liv in i det sista - då dör han i alla fall lycklig, och du kan sörja med ro i hjärtat - du gjorde allt som du kunde. Sänder dig en stor tröstkram! sr. Carina, klosterkatternas matte.

  SvaraRadera
 13. Nej, vilka tråkiga nyheter! Vi tänker på er, gråter och önskar innerligt att Zeke kryar på sig!

  Många nospussar till Zeke, och många styrkekramar till matte!

  Tass & Kram

  Lukas, Molly, Asterix och Karin

  SvaraRadera
 14. Nej så tråkigt, min Rasmus har åxå hcm men inte utvecklat några syntom än men får blodtrycksänkande medicin för det varje dag... men förstår verkligen hur det känns att få det beskedet... Ta en dag i taget och gosa extra mycke med eran vackre pojk...
  Många styrkekramar från oss

  SvaraRadera
 15. Åh jag har inte ord.
  Tänker så på dig.
  Älskade underbara Goa Zeke.
  MegaKram från mig och Ligan gumman !

  SvaraRadera